Fastned introduceert laden zonder laadpas

17 oktober 2017

Fastned is vandaag begonnen met de uitrol van Autocharge.

Met Autocharge wordt de laadsessie direct gestart nadat de gebruiker de stekker in de motor heeft gestoken. Er is dus geen app of laadpas meer nodig om het snelladen te starten. De lader herkent de motor waardoor het laden sneller, makkelijker en veiliger wordt. Vandaag begint de uitrol met een selecte groep gebruikers. Fastned verwacht dat Autocharge binnen enkele weken beschikbaar is voor alle Fastned klanten op alle stations.

Autocharge werkt op basis van een unieke identifier die de elektrische motor doorgeeft aan de snellader. Daarmee kan Fastned - na eenmalige registratie - de motor herkennen. Een laadbeurt kan zo automatisch in rekening worden gebracht. Alle motoren met een CCS snellaadpoort zijn al geschikt voor Autocharge.

Michiel Langezaal, CEO Fastned: “We willen het laden van elektrische auto’s (en motoren) steeds sneller en eenvoudiger maken. Daar hoort ook automatisch laden en afrekenen bij. In het bijzonder voor deelautoprojecten is Autocharge natuurlijk een uitkomst. De auto (of motor) inpluggen en het werkt.”

Open standaarden

De Autocharge functie is ontstaan in de community van laadbedrijven naar aanleiding van de gebruikersvraag om laadsessies eenvoudiger te autoriseren en betalen. Autocharge is onderdeel van het CCS snellaadprotocol en is als open standaard door alle operators van snellaadstations te gebruiken. Fastned is gecommitteerd aan open standaarden en gebruikt onder andere de open OCPP en OCPI standaarden voor laadtransacties.

Bron: https://fastned.nl/nl/blog/post/fastned-introduceert-laden-zonder-laadpas


Naar het overzicht