Mode 1 en 2 - Thuis Laden

Thuis laden

Elke elektrische motor kun je in principe thuis laden. Het laden gaat via een normaal stopcontact, ook wel Schuko genoemd. Dit is beperkt tot 13 ampere. Veel wegmotoren hebben de lader ingebouwd. De elektrische motoren die off-road gebruikt worden hebben vaak een externe lader om gewicht te besparen.

De Laadtijd

Omdat een standaard stopcontact beperkt is tot 13 ampere kan er maximaal met ca 3 kW geladen worden. In de praktijk zijn veel stopcontacten afgezekerd op 10 ampere. Afhankelijk van de (ingebouwde) lader is de laadtijd te berekenen door de capaciteit van het accupakket te delen door het vermogen van de lader.

Een Zero S, SR, DS, of DSR heeft standaard een ingebouwde lader van 1.3 kW. Het accupakket is nominaal 6,3 kWh of 12,6 kWh afhankelijk van de uitvoering. De laadtijd aan een standaard stopcontact bedraagt dan tussen de 5,2 uur of 9,8 uur.

Alle Energica modellen hebben een ingebouwde lader van 3,5 kW. Met de thuislaadkabel kan aan elke normaal stopcontact maximaal met 13 Ampere geladen worden. Het 11,7 kWh nominale pakket kan aan een regulier stopcontact in ca 4 uur op geladen worden.

Belangrijk om te weten!

Een stopcontact wordt beveiligd door de meterkast. Langdurig veel vermogen uit een stopcontact gebruiken kan ervoor zorgen dat een stopcontact erg warm kan worden. Laad bij twijfel altijd het te gebruiken stopcontact controleren door een professionele installateur.