Elektrische motorfietsen succesvol getest in het ElaadNL Testlab

12 april 2018

Elektrische motorfietsen succesvol getest in het ElaadNL Testlab

Dinsdag 10 april testte ElaadNL samen met Electric Motorcycles Nederlandtwee elektrische motoren. Doel van de test was drieledig: hoe scoren de e-motoren op het gebied van interoperabiliteit, Smart Charging en Power Quality? Alle drie de testonderdelen werden succesvol afgerond. Daarmee is geconstateerd dat deze elektrische motorfietsen geschikt zijn voor het toekomstige elektriciteitsnet.

Naast het testen van elektrische auto’s is het in het ElaadNL Testlab mogelijk om andersoortige voertuigen te testen als gebruikers van het elektriciteitsnet. Met de opkomst van elektrische motoren is het belangrijk ook hier gedegen onderzoek naar te doen. Voorheen werden dergelijke ‘exotische’ elektrische voertuigen voornamelijk met gewone stekkers geladen, terwijl voor elektrische auto’s een speciale stekker is ontwikkeld. Deze stekker is inmiddels ook geïmplementeerd op elektrische motorfietsen en zodoende konden afgelopen dinsdag twee exemplaren aan dezelfde tests worden onderworpen als elektrische vierwielers.

Laden op alle laadpalen

Met de interoperabiliteitstest is vastgesteld dat deze e-motoren technisch geschikt zijn om te laden op alle diverse publieke laadpalen in de openbare ruimte in Nederland. Dit is als e-motorrijder belangrijke informatie omdat hij of zij zo verzekerd is dat er overal in Nederland geladen kan worden. Het maakt laden in het buitenland eenvoudig.

Smart Charging Ready

De geteste motoren kunnen slim laden en kunnen meedraaien in Smart Charging-proeven. De motoren zijn in staat om op bepaalde tijden minder of juist meer te gaan laden. Bijvoorbeeld sneller laden wanneer extra stroom uit zon of wind beschikbaar is of iets langzamer wanneer er sprake is van een piek op het lokale stroomnet.

ElaadNL - Elektrische Motor - Energica

Stabiel laden

Tot slot is getest wat het effect is van de ladende motoren op de kwaliteit van de stroom, de spanning en de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Wanneer er verstoringen ontstaan, kan dit tot problemen leiden op andere aangesloten elektrische apparaten, maar ook op de elektrische motor en op de laadpalen zelf. Door de test hebben we kennis opgedaan over het gedrag van deze voertuigen in het elektriciteitsnet en kunnen de resultaten na verdere analyse gedeeld worden met de fabrikant.

ElaadNL - Elektrische Motor - Energica

Energica

Voor deze proef werkte ElaadNL samen met Electric Motorcycles Nederland die hiervoor twee Energica motoren beschikbaar stelde, een Energica EGO en Energica EVA. Naast thuis en publiek AC laden kunnen deze motoren ook DC-Snelladen. Samen met Electric Motorcycles Nederland staan al nieuwe testen met nieuwe typen elektrische motoren gepland.

Bron: https://www.elaad.nl/news/elektrische-motorfietsen-succesvol-getest-in-het-elaadnl-testlab/Naar het overzicht